Nowe produkty
Nowe produkty
-
Patelnia żeliwna do jajek sadzonych
63,96 zł -
Słoik z pokrywką, z uszczelką, 170ml
15,00 zł -
Słoik degustacyjny 50ml
11,10 zł
Majeranek 0,15 kg
Majeranek 0,15 kg
Bezpieczne płatności
Wysyłka w 24h
14 dni na zwrot
Listki i delikatne łodygi tego korzennego ziela specjalnie nadają się do potraw gotowanych z grochem lub białą fasolą, do kwaszonej kapusty i siekanego mięsa. Także pieczeń z gęsi i topiony smalec nabierają właściwego smaku dopiero po dodaniu majeranku. Majerankiem przyprawia się zupy, sosy, duszone mięsa, farsze mięsne, pasztety, różne wędliny kanapkowe itp. Drobno posiekany może stanowić ozdobę przekąsek. Aby ustalić właściwe proporcje przyprawy, należy ją początkowo wypróbować w małych ilościach, stopniowo zwiększając stosowaną dawkę. Jego zastosowanie jest tak wszechstronne, że łatwiej byłoby chyba wymienić potrawy, których majerankiem się nie przyprawia. W kuchni to nieodłączny towarzysz flaków, kartoflanki, grochówki czy żuru. To wreszcie znakomity dodatek do pieczonego schabu, pieczeni baraniej, wołowej, wieprzowej, tłustego drobiu, a szczególnie gęsi. Sałatki, sosy zimne i gorące to kolejne okazje do wykorzystania jego zalet. Nie można także zapominać o pasztetach i rybach. Majeranek doskonale harmonizuje również z tymiankiem.
Zalety produktu:
- zawiera wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, witaminę A, witaminę C, niacynę,
- wykorzystywany do aromaterapii - wykazuje działanie antybakteryjne,
- majeranek zawiera olejek eteryczny, w którym znajdują się substancje regulujące trawienie,
- napar z majeranku jest skuteczny w leczeniu biegunki,
- maść majerankowa łagodzi katar,
- olejek majerankowy sprawdzi się przy infekcjach górnych dróg oddechowych, także przy zapaleniu zatok.