

Jałowiec ziarno 0,4 kg
Bezpieczne płatności
Wysyłka w 24h
14 dni na zwrot
Najczęściej używana do przyprawiania dziczyzny i dzikiego ptactwa. Podkreśla aromat potraw przygotowanych przy użyciu wina oraz piwa. To dzięki niemu wszystkie kiełbasy myśliwskie uzyskują korzenny, gorzkawo-słodki smak i przyjemny, balsamiczny zapach. Samych jagód jałowca najczęściej używa się do tworzenia aromatycznych marynat lub bejc. Dzięki bejcowaniu mięso szybciej kruszeje i staje się pulchne. Owoce jałowca zawierają m. in. olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, związki cukrowe oraz sole mineralne. Podręczniki medycyny ludowej zalecają stosowanie jałowca w postaci: naparów, wywarów, wyciągów alkoholowych, wina, piwa, syropu, proszku i żucia jagód
Zalety produktu:
- działa moczopędnie i bakteriobójczo w drogach moczowych,
- wspomaga również pracę wątroby i wydzielanie żółci,
- olejek jałowcowy stosuje się zewnętrznie na skórę w postaci mazideł do wcierań rozgrzewających w bólach reumatycznych i nerwobólach,
- napar z owoców jałowca odtruwa organizm, przywraca apetyt i poprawia samopoczucie,
- może być stosowany jako środek leczniczy przy bolesnych miesiączkach, cukrzycy, dnie moczanowej, nadczynności tarczycy